Serialul Chernobyl, șocul adevărului

A fost anuntat drept serialul socant al acestui an. “Chernobyl”figureza deja in topul celor mai urmarite si apreciate seriale. HBO da deci din nou lovitura. Acest serial nu are cum sa te lase indiferent.

Inca de la primele imagini, angoasa isi va face aparitia si teama se va propaga la fel ca si cenusa de la incendiul reactorului nuclear de la Chernobyl in 1986.

Toate aceste lucruri s-au intamplat cu adevarat acum 33 de ani. In spatele unui secret de stat rusesc, iata istoria unei catastrofe ecologice si umane. Una din cele mai grave din istorie.

Lansata in mai 201, mini-seria HBO, a fost aproape imediat aplaudata de public si de critici. Pe cele doua site-uri de referinta americane, este cotata la 9.7 din 10 pe IMDB si pe Rotten Tomatoes obtine un nivel de satisfactie de 96%.

Negare si nebunie. Primul episod dureaza o ora. Incepe cu sinuciderea unui politician rus- Jared Harris dupa ce si-a inregistrat marturia sa cu privire la evenimentele de la Chernobyl. Flash-back- cu doi ani inainte. URSS, 26 aprilie, 1986. Centrala nucleara de la Chernobyl a luat foc. Falcarile imense provoaca un fum vizibil de la kilometri intregi, radiatii si o luminozitate particulara. Cativa specialisti stiu asta- catastrofa nu poate sa fie evitata. Dar, contrar tuturor asteptarilor, o armata de mici sefi si subalterni, « camarazi », se vor incapatana sa nege realitatea si drama este pe cale sa izbucneasca- populatia din jur a fost lasata ore intregi in conract cu radiatiile mortale.

Cenusa si teroare. Inca de la inceputul serialului un sentiment teribil de teroare isi face aparitia, in acelasi timp ce fumul si cenusa se ridica asupra Chernobylului si asupra cetatenilor din jur care locuiesc la Pripiat. Dupa primele minute ale serialului, foarte multi isi pun urmatoarea intrebare- acesti ingineri, super specialisti, oare sunt cu totii orbi? Si o repetam, ingroziti de imaginile cu arsuri, sufocari, vomitatul tehnicienilor de la centrala, care incearca sa faca orice pentru a atenua incendiul. Oare exista ceva mai rau decat amenintarea nucleara? Da. Nebunia umana.

Un secret de stat. In interiorul centralei, muncitorii incearca sa isi dea seama de gravitatea siutatiei. Sunt de parere ca au facut tot ce le statea in putinta. Mai ales inginerii care incearca sa manipuleze colaboratorii. Dar acestia dau peste colegii lor care sunt terorizati de vomitat si de arsuri dintr-o data. Si stiu foarte bine ca inima reactorului nuclear a explodat si ca nivelul de radiatii este unul mortal.

Ce se poate face oare in fata orbirii si a incapatanarii unora precum camaradul Diatlov, care trebuie sa dea raport in fata autoritatilor comuniste? Si care ii ameninta echipa terorizata cu nenumarate sanctiuni?

Serialul urmareste deci atent actiunile celor care lucreaza aici, care sutn fie eroi, fie lasi. Dar si reactiile familiilor care locuiesc la HLM, Pripiat la 3 km de drama.

Lasă un răspuns