Motherland: o dramă lituaniană simpatică disponibilă pe Arte

Disponibil pe arte.tv, Motherland ne transporta in Lituania pentru a ne prezenta o reintoarcere la origini a unei mame si a fiului sau dupa un lung exil in Statele Unite ale Americii. Filmul realizat de Tomas Vengris merita sa fie vizionat.

Dupa ce a fugit din URSS in urma cu mai bine de 20 de ani, Viktorija se reintoarce in Lituania, tara sa natala, tara scapata recent de sub jugul sovietic. Este insotita de fiul sau Kovas si este determinata sa recupereze casa in care si-a petrecut copilaria, confiscata de armata rusa dupa deportarea parintilor sai intr-un lagar de munca.

Daca pentru Kovas acest prim sejur in Lituania suna ca si o vacanta de vara, mama sa are alte proiecte in cap. Dupa ce a semnat actele de divort, dupa ce a reusit in sfarsit sa divorteze de sotul sau american, Viktorija spera sa se instaleze definitiv in Lituania. Insa sperantele sale vor fi rapid naruite din cauza realitatii oferite de o tara aflata in plina renastere.

Povestea ne este spusa din punctul de vedere al lui Kovas. Copilul de 12 ani este mai rezervat si habar nu are de intentiile mamei sale, nici macar nu stie ca parintii sai au divortat. Viktorija viseaza de mai multi ani sa se reintoarca in tara natala. Contrastul dintre nostalgia materna si dorinta unui nou inceput, descoperirea unei lumi noi de Kovas, toate aceste elemente confera farmecul filmului Motherland.

Intr-o atmosfera extrem de melancolica, reducand dialogurile la minim, realizatorul semneaza un film impresionant si afectuos, care vorbeste despre libertatea si suveraneitatea regasite odata intorsi in Lituania.

Cu un aer fals de film in genul coming-of-age, Motherland exploreaza incapacitatea adultilor si copiilor de a se intelege si subliniaza importanta mostenirii identitatii culturale. Motherland este o reusita, este primul lung metraj al lui Tomas Vengris. Filmul este disponibil incepand cu data de 31 ianuarie.

Lasă un răspuns