De ce ne îngrășăm atunci când renunțăm la fumat?

70% dintre fumatori constata o luare in greutate atunci cand renunta la fumat, in general, fiind vorba despre 4 kg la femei si 3 kg la barbati. Dar oare de ce ne ingrasam atunci cand renuntam la fumat?

O modificare a metabolismului de baza. Mai intai, e bine de stiut ca un pachet de tigari de 20 de fire, poate sa arda echivalentul a 200 de calorii. De ce? Pentru ca in primul rand, nicotina are tendinta de a mari metabolismul de baza si energia pe care o foloseste organismul. In al doilea rand, pentru ca nicotina stimuleaza secretia de leptina, un hormon care poate regla senzatia de satietate si inhiba consumul de alimente. Din aceasta cauza, in general, fumatorii se afla cu 2-4 kg sub greutatea lor naturala.

O marire a senzatiei de foame. Atunci cand renuntam la fumat, cele 200 de calorii despre care vorbeam, nu mai sunt arse, nivelul de leptina se diminueaza si apetitul revine. Organismul isi regaseste deci greutatea de echilibru. Nicotina este cel mai puternic « distrugator » al apetitului, alungand foarte eficient senzatia de foame. Deci fara tigara nu mai avem nicotina deci avem un apetit mai ridicat.

Un fenomen de compensatie. In general, luarea in greutate, vine sa compenseze si frustrarea legata de obiceiul de a fuma. Intr-adevar, privarea de nicotina si senzatia de lipsa duc cel mai adesea la rontaitul compulsiv dintre mese. Cei care renunta la tigara sunt mai tentati de alimentele mai bogate in calorii, in zahar si sare, lipide saturate sau chiar colesterol- chipsuri, dulciuri sau biscuiti. Si cel mai adesea, reintoarcerea la senzatiile gustative incita la mancatul mai mult.

De asemenea, cercetatorii elvetieni au demonstrat influenta florei intestinale. Renuntand la fumat se transforma bacteriile sau natura bacteriilor ce o compun. Astfel modificata, permite o mai buna digestie si o mai buna folosire a energiei din nutrienti… dar pot favoriza in acelasi timp si acumularea de grasimi. Flora intestinala, a carei compozitie a evoluat dupa ce se renunta la fumat, furnizeaza probabil, mai multa energie corpului, un lucru care duce la luarea in greutate la persoanele care au renuntat recent la fumat. Nu este vorba deci despre un aport superior de calorii.

De notat insa ca acest fenomen are loc doar la inceput, in perioada de sevraj mai ales. La un an dupa ce se renunta la fumat, cel mai adesea se revine la greutatea initiala.

Lasă un răspuns