Cum să filtrezi informațiile de pe internet

Nu știu cât realizează cei tineri, generația care s-a născut cu conexiune la internet și un laptop în față cât de avantajați sunt față de cei mai bătrâni care trebuiau să citească sute de pagini dintr-o carte pentru a afla o singură informație de care aveau nevoie. În prezent cu câteva clickuri ai acces la tone de informații însă cu un oarecare risc și-anume veridicitate și corectitudinea acestora.

Pe mine, atunci când am descoperit internetul și avantajele acestuia, nu m-a învățat nimeni cum să-mi filtrez informațiile pe care le găsesc și de care am nevoie ca să nu iau ceea ce e greșit în locul celor corecte. În principal, când eram mai mic, mă foloseam de internet pentru referate și chestii tipice programului școlar și nu de multe ori am fost pus în situația în care scrisesem câteva pagini pline cu informații eronate luate de pe site-uri dubioase.

De-a lungul timpului am început să învăț tot mai multe despre mediul online, să cunosc persoane, să știu anumite treburi pe care alții nu le știau și am ajuns să nu mai mă lovesc așa de des de aceste probleme legate de corectitudinea informațiilor pe care le găseam aici deși de fiecare dată trebuie să fi sceptic.

Așadar primul pas pentru a vă asigura de cât de corect e ceea ce citiți pe net e să vă informați despre site-ul de pe care citiți. În prezent cel mai mare site pentru așa ceva e Wikipedia care are atât extrem de multe informații corecte, bune și folositoare dar și date false, modificate deci greșite.

Al doilea pas e să vedem cine a publicat respectiva informație. Pe Wikipedia nu e foarte posibil acest lucru însă pe majoritatea site-urilor autorul textelor este public și cu alte câteva search-uri putem să aflăm dacă într-adevăr are cunoștințe în domeniul respectiv sau nu. Există multe metode de care să vă folosiți pentru a da un plus de siguranță lucrurilor pe care le găsiți pe net însă oricât de mult ați încerca tot există șanse ca unele să fie greșite.

Lasă un răspuns